ماردین
mardinدرباره شهر
استان ماردین یکی از استانهای کشور ترکیه، است. این استان از شرق با استان شرناق، از شمالشرقی با استان سیرت، از شمال با استانهای باتمان و دیاربکر، از غرب با استان شانلیاورفا و از جنوب با استان حسکه در کشور سوریه مرز مشترک دارد.
ماردین در بین رودهای دجله و فرات قرار دارد و میزبان تمدن ها، فرهنگ ها و باورهای متنوع است.
فرهنگ و جمعییت استان ماردین
جمعیت استان ماردین ۸۰۰ هزار نفر و مساحت آن حدود ۸.۹ هزار کیلومتر مربع است. ساکنین استان ماردین را بیشتر اهل تسنن، شیعیان و مسیحیان تشکیل میدهند و شامل کرد، عرب و آشوری میشوند.
مردم ماردین به دو زبان ترکی و کردی صحبت میکنند.
تاریخچه شهر ماردین
قدمت سکونت در این شهر که ریشه در عمق تاریخ دارد، به سه هزار سال قبل باز می گردد.
آب و هوای شهر ماردین
آب و هوای استان ماردین گرم و معتدل است. ماردین تابستانهایی داغ و خشک، و زمستانهای سرد و نمناک دارد. بیشترین میزان بارندگی در فصول سرد سال صورت میگیرد و بارش برف معمولا بین ماههای دسامبر تا مارس جریان دارد. دمای متوسط هوا در طول سال از ۱۰ تا ۲۲ درجه سانتیگراد متغیر است.
غذاهای شهر ماردین
غذاهای شهر ماردین بسیار متنوع و خوشمزه است.در تهیه غذا در این شهر در اکثر غذاهای خود از گوشت استفاده میکنند. چند نمونه از این غذاها عبارتند از:
هاووچلو پیلاو(پلوی هویج): از گوشت با استخوان گوسفند، هویج، پیاز و کشمش پلویی تهیه میشود.
سمبوسک: ورقهی نازک خمیری است که در داخل آن گوشتچرخکرده، پیاز با ادویه، فلفل سبز و جعفری قرار داده و سپس آنرا سرخ میکنند.
اکشیلی کوفته(کوفته ی ترش): این غذا از تکههای کوچک گوشت بره، گوشت چرخکرده، پیاز رندهشده، جعفری و سماغ تهیه میشود.
مشهورترین غذای ماردین مومبار است که غذائی سنتی است.
سوغات شهر ماردین
صنایع ملیلهکاری نقره
گلیم و فرش
تسبیح
مکان های دیدنی ماردین
شهر باستانی دارا
سایت باستان شناسی دارا در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی استان ماردین واقع شده است. در سال ۵۰۶ (آغاز قرن ششم میلادی) تأسیس شد، شهر باستانی دارا به نام آناستازیوپولیس نامگذاری شد. این شهرک باستانی یکی از مشهورترین شهرهای باستانی بین النهرین فوقانی است. این شهر باستانی تاریخی ، معروف به افسس بین النهرین ، یک شهرک مهم در جاده ابریشم است.
قلعه ماردین
قلعه ماردین به آشیانه عقاب نیز مشهور است و این به خاطر قرار گرفتن آن در ارتفاع ۱۰۸۵ متری است. این قلعه پادشاهان و امپراطوریهای مختلفی مانند سوابری، سومری، بابلی، میتانی، آشوری، فارسی، رومی، بیزانس، امویید، عباسید، حمدانی، سلجوقی، آرتقید، قرقویونلو، اکوایونلو و حاکمان صفوی و سلطان عثمانی را میزبانی کرده است. ابتدا این قلعه با اهداف مسکونی مورد استفاده بود به همین خاطر در انبار ذخیره آن حجم زیادی مواد غذایی و مهمان قرار داشت.
مکتب Zinciriye
یکی از قدیمیترین بناهای ماردین، مدرسه دینی یا همان مکتب Zinciriye میباشد که توسط عیسی بیگ (İsa Bey) در سال ۱۳۸۵ میلادی تاسیس شده و تا به امروز هم به خوبی نگهداری شده است. این مجموعه شامل یک مسجد با گنبد سنگی، مقبره، دو حیاط اندرونی و ساختمانی زیبا به سبک معماری اسلامی است. حتی اگر زیاد اهل تماشای هنرهای سنگی نیستید، با بالا رفتن از پلهها میتوانید از منظره تمامنمای شهر لذت ببرید.
کلیسای چهل شهید (Kirklar Kilisesi) در ماردین
کلیسای چهل شهید در شهر ماردین در قرن ۴ میلادی ساخته شده و هنوز هم آخر هفته، یعنی یکشنبه، مراسم مذهبی مسیحیان در آن برگزار می گردد. اگر روزهایی غیر از یکشنبه برای بازدید از این کلیسا بروید اجازه دارید تا به فضای داخلی راه پیدا کرده و نمای داخلی آن را نیز مشاهده کنید.
مسجد Şehidiye
مسجد Şehidiye یک مناره باریک دارد که بر روی آن کنده کاری هایی زیبا و قدیمی مشاهده می شوند. در ماردین مساجد زیادی ساخته شده است که بازدید از هر کدام از آنها در خود بسیار جذاب و تماشایی به نظر می رسد.